Op ons werk doen we ons voor als krachtige professionals zonder onzekerheden. En fouten maken we natuurlijk ook niet. We zullen ze in ieder geval niet snel toegeven, want het zakenleven is een survival of the fittest. En the fittest toont geen zwakheden.
Respect van je collega’s
Denken we.
Maar is dat ook zo? We hebben allemaal wel eens een moment gehad dat we niet scherp waren. Omdat er in ons privéleven zaken speelden waardoor we emotioneel waren of op zijn minst enigszins afgeleid. Herken je dat? Hoe reageerden je collega’s daarop? Waren ze inderdaad veroordelend of reageerden ze juist verrassend empathisch en sprongen ze te hulp?
Over het algemeen zijn collega’s er gevoelig voor als we laten zien dat we ook maar een mens zijn. Juist het tonen van kwetsbaarheid verdient vaak respect.
Deze kwetsbaarheid kan zelfs ten goede komen aan de kwaliteit van je werk. Dat geldt ook in vergaderingen. En de voorzitter kan hierin een voortrekkersrol nemen.
Waarom het tonen van kwetsbaarheid bijdraagt aan effectief vergaderen, ontdek je in deze blog.
Perfectionisme is saai (en beperkt je in groei)
Een van onze beschermingstechnieken om ons sterk op te stellen is perfectionisme. Door alles perfect te doen, hopen we op goedkeuring en waardering van anderen. We denken dat we daarmee beschermd zijn tegen afwijzing en kritiek, maar het belet je in feite om jezelf te zijn. Bovendien kost het veel energie.
Juist door open te zijn en je daarmee kwetsbaarder op te stellen, word je creatiever. Denk maar aan die ene persoon in een vergadering die met een gek of ‘out of the box’-voorstel komt. In veel gevallen wordt hij afgeschoten want ‘het is anders dan anders’, of ‘het past niet binnen het bedrijf want zo hebben we dat nog nooit gedaan’. De rest van de vergadering houdt de persoon zijn lippen op elkaar. Terwijl zijn idee misschien helemaal niet zo slecht was. Zeker niet als je er gezamenlijk over doordenkt.
Complexe problemen en veranderingen
Zo houden we elkaar in toom, maar groeien we niet. Juist die creativiteit die voortkomt door je open te stellen, helpt om complexe problemen op te lossen. Omdat je met een andere blik naar de zaak kijkt.
Ook helpt het je om met verandering om te gaan. Dat is veel moeilijker als je alles onder controle wilt houden. Veranderingen kun je namelijk niet volledig sturen. Het maakt je leven eenvoudiger als je leert omgaan met veranderingen, want we krijgen er in ons werk continu mee te maken.
Kortom: kwetsbaarheid is een voorwaarde voor creativiteit, innovatie, verandering en daarmee succes.
Tips voor een voorzitter
Ook in een vergadering zijn deze voordelen welkom. Je zit met elkaar om tafel om tot een betere of creatieve oplossing te komen voor complexe situaties. Samen kom je verder qua creativiteit dan alleen.
Om mensen de ruimte te geven zich kwetsbaar op te durven stellen, moet je als voorzitter het goede voorbeeld geven. Het is aan jou om te laten zien dat menselijkheid en je openstellen juist heel krachtig is!
We geven je een paar tips hoe je deelnemers daarin kunt stimuleren.
- Alleen wanneer jij eerlijk bent over jezelf en jouw tekortkomingen, zullen deelnemers zich openstellen.
- Erken als voorzitter dat je niet alles weet en laat de deelnemers weten dat je juist daarom met elkaar overlegt: om met ieders expertise en inbreng tot het beste resultaat te komen.
- De onderlinge relatie is belangrijk voor het vertrouwen. Sta niet toe dat fouten worden veroordeeld of dat er wordt geroddeld. Zorg voor een goede onderlinge sfeer waarin jij en de deelnemers constructieve feedback op elkaar geven.
- Iedereen wil waardering. Daarom is het belangrijk dat je deze uit als deelnemers hun bijdrage geven.
Wanneer je als voorzitter een open en veilige sfeer weet te creëren, zijn deelnemers eerder geneigd zich open te stellen en met creatieve ideeën te komen. Het zorgt er ook voor dat de aanwezigen zich meer betrokken en verantwoordelijk voelen, omdat ze zichzelf mogen zijn. Zo is kwetsbaarheid een kracht waar je vooral voordeel van hebt in vergaderingen.
Effectief vergaderen
Dit is één van onze tips om vergaderingen leuker en effectiever te maken. Wil je meer tips? Lees dan onze blogs. En tijdens een in-house training vertellen we je er nog veel meer over. In die training gaan we in op hoe jullie vergaderen binnen de organisatie en bekijken we gezamenlijk hoe je dat nog effectiever doet.