Hoe lichaamstaal je helpt als voorzitter van een vergadering

Op kantoor zijn we meestal terughoudender dan privé. We laten niet altijd direct horen wat we denken. We blijven echter mensen. Met emoties. En achter onze zakelijke houding laten we met lichaamstaal meer van onze emoties zien dan we soms uitspreken. 

Als voorzitter van een vergadering kun je dit heel handig als instrument inzetten. Het kan je helpen om alle meningen boven tafel te krijgen, zodat je gezamenlijk een beslissing neemt die door iedereen wordt gedragen. Hoe? Dat vertellen we je hieronder.

De verdeling van de meningen

Aan de hand van de lichaamshoudingen van de deelnemers kun je tijdens een vergadering al globaal de meningen peilen. Wanneer iemand veel met zijn hoofd knikt, is de kans groot dat hij het eens is met de spreker. Iemand die zijn hoofd nauwelijks beweegt, heeft waarschijnlijk een tegenovergestelde mening.

Ook een open, luisterende houding is een signaal dat iemand op dezelfde lijn zit als de spreker. Vaak leunt hij daarbij ook een beetje richting de spreker of neemt hij dezelfde houding aan. Als iemand zich afdraait van de spreker en een gesloten houding aanneemt – armen over elkaar of hand over de mond zijn duidelijke tekens – dan is hij het niet eens met wat de spreker zegt.

Lichaamstaal als opening voor een gesprek

Als voorzitter wil je dat iedereen zich uitspreekt tijdens een vergadering. In de praktijk zijn er echter altijd mensen die zich meer laten horen dan anderen. Door op lichaamstaal te letten, kun je ook degenen die zich stilhouden een subtiel duwtje geven om zich uit te spreken. 

Iemands lichaamshouding kan je een opening bieden om naar zijn mening te vragen. Je kunt benoemen wat je ziet en daarop doorvragen, bijvoorbeeld: “Ik zie je knikken, ben je het hiermee eens?” of “Ik zie je fronsen. Denk jij hier anders over?” 

Ook een diepe inademing is een indicatie. Dat geeft aan dat iemand iets wil gaan zeggen. Als voorzitter is dat een mooi moment om iemand het woord te geven.

Beslissingen met draagvlak

De ene persoon is opener dan de ander, maar bijna iedereen laat onbewust zijn emoties zien door lichaamstaal. Daarom is dit een instrument dat je als voorzitter van een vergadering altijd kunt inzetten. Op die manier geef je iedereen de ruimte om zijn zegje te doen en kom je tot breed gedragen beslissingen. 

Wil je meer tips over hoe je effectief een vergadering kunt voorzitten? Volg dan onze training voor voorzitters! 

Teamtraining Effectief Vergaderen

Download onze gratis brochure

Ik wil

Effectief vergaderen

Wij helpen organisaties effectief te vergaderen door vanuit de praktijk te trainen en te coachen. Het gaat niet om de methode, maar wat werkt voor jou en het team. Neem contact met ons op over jouw uitdaging: info@effectiefvergaderen.nl

Vind je dit interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer over onze cookies.